HotKarot & OpenSauce – mrkev v rohlíku s datovou omáčkou

HotKarot & OpenSauce je experimentální food design projekt, založený na multimodálním překladu digitálních dat do stravitelnějších forem. Základním stavebním prvkem projektu je vařená mrkev v celozrnném rohlíku (hotkarot), servírovaná se speciální datovou omáčkou – OpenSaucem. Omáčku vytváříme v duchu open source myšlenky otevřeného přístupu k datům. Omáčkové ingredience získáváme z různých druhů veřejně přístupných a dobrovolně darovaných syrových dat: textů, zvuků, barev nebo biodat popisujících metabolické stavy živých organismů. Samotné vaření a mixování omáček pak odpovídá interpretativnímu procesu, ve kterém je sesbíraným datům dáván nový význam. OpenSauce jsme míchali z tweetů, lidských příběhů, tarotových spekulací, nebo z bioelektrického odporu mrkve samotné.

Projekt HotKarot prezentujeme v různých podobách: jako kočovnou kuchyňskou laboratoř, audiovizuální performanci a mezioborový výzkumný experiment. Tímto způsobem se pokoušíme pochopit i tvarovat pozici, kterou jídlo zastává v současné technokultuře, a zároveň tak rozšířit všeobecné povědomí o tom, co všechno může konzumace jídla symbolizovat. Stravování je činnost, které svým způsobem rozumí každý člověk, a jako takové představuje vhodné východisko pro společné kritické myšlení a diskuze. Jídlo je v současné době atraktivní téma, a stejně tak jsou i různé nové technologie. Spojení obou oblastí tak může vzbudit všeobecný zájem a podchytit pozornost širší veřejnosti – nás zajímá hlavně to, jak této pozornosti využít. První pokus jsme v tomto ohledu provedli v rámci projektu Omáčky bez domova, který jsme vytvořili společně s kuchařkami ze sdružení Jako doma.

Více o mrkvích a omáčkách najdete v popisu jednotlivých projektů.

HotKarot je dílem skupiny Cancel356. Pracujeme s veřejným prostorem, který modifikujeme prostřednictvím nových i starých technologií, zanášíme do něj nepořádek a nové významy. Své projekty bastlíme, pracujeme spolutvůrčím DIY způsobem, veškeré výstupy naší výzkumné i tvůrčí praxe jsou otevřeně přístupné.